Министерството на културата е отпуснало 239 хиляди лева за ремонта и

...
Министерството на културата е отпуснало 239 хиляди лева за ремонта и
Коментари Харесай

Стартира обществената поръчка за ремонта на къщата-музей Христо Смирненски

Министерството на културата е отпуснало 239 хиляди лв. за ремонта и реставрацията на къщата-музей на Христо Смирненски в София. Обявлението ще бъде налично от на следващия ден в уеб страницата на Агенцията за публични поръчки. Това заяви в предаването " Преди всички "  Атанас Капралов, шеф на Националния книжовен музей.  Къщата-музей на Смирненски е затворена от 2004 година, а когато едната постройка се затвори за дълъг интервал, ерозийните процеси са много дълбоки, съобщи Капралов. По думите му, ремонтът ще бъде много по-тежък от този на към този момент реновираните къщи-музеи на Димитър Димов, Яворов и Елин Пелин.
" Къщата-музей е историческа недвижима културна полезност от национално значение и затова не може която и да е компания да кандидатства ", разясни Капралов. Той увери, че има компании с задоволително опит в сходни реконструкции и че ще има съществени претенденти.
Поетът Христо Смирненски живее със фамилията си в София от 1916 година, откакто както хиляди други българи напущат град Кукуш по време на Междусъюзническата война. Къщата се намира на днешната улица " Овчо поле " 116. Национализирана е от страната през 1955 година, а притежателите са били обезщетени.
След измененията от 1989 година музеят стартира да се разрушава. До през днешния ден, когато тъне в съсипия и е затворен за гости, тъй като от години институциите спорят чия е собствеността. През 2012-а е публикуван акт за обществена държавна благосъстоятелност.
" Това е един същински виртуоз, вълшебник на словото. Има някаква моцартовска лекост в неговото писане ", споделя за Смирненски Катя Зографова, книжовен историк и критик. 

Още по тематиката слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР